Maskroshonung

Ett vegansk alternativ till honung. 3 dl
1/2 l maskrosblommor (utan stjälk), lagom packade.
vatten.
300 g eller 2,5 dl socker/dl vatten.
rivet skal från 1 liten citron.
1/2 tsk citronsyra/dl vatten.

Lägg maskrosorna i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker. Värm upp försiktigt och låt sjuda (ej koka) i ett par minuter.
Filtrera av vätskan genom kaffefilter och mät den.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt 300 g/2, 5 dl socker per deciliter vätska, det rivna citronskalet och knappt 1/2 tsk citronsyra per deciliter vätska.
Koka upp och låt koka sakta tills en sirap bildas. Men se upp - det kan gå snabbt på slutet! Ska vara något fastare i konsistensen än annars samma recept på maskrossirap.
Låt svalna något och häll på flaska.
Suverän på rostat bröd, scones och kex eller som sötningsmedel i te. Står sig länge, länge.

Kommentarer

Populära inlägg