Kanelbullar med creme fraiche

I morse testade jag den här varianten av kanelbullar. Jag letade som en liten galning efter laktosfri kesella men allt de hade i butiken var smaksatt och det ville jag inte ha. Eftersom det är kanelbullens dag 4/10 i dag så passar dessa små krabater perfekt.

Grundrecept
ca 35 st.

50 g jäst för söta degar.
5 dl mjölk.
1,5 dl strösocker.
2 tsk stött kardemumma.
2 dl creme fraiche.
en nypa salt.
ca 15 dl vetemjöl special.
150 g rumsvarmt smör.

Fyllning.

200g smör.
1,5 dl strösocker.
2 msk kanel mald.
1 dl farinsocker alt muscovadosocker.

1 ägg.
Rörsockerströ.

Tag fram hushållsmaskinen eller en rejäl skål.
Smula jästen och värm upp mjölken fingervarm. Slå lite av mjölken över jästen och rör om tills det löst sig och tillsätt resten av mjölken.
Tillsätt sedan kardemumma, socker salt och nästan allt mjöl. Det ska vara en lös deg lätt klibbig.
Tillsätt sist smöret skuret i kuber och rör ned det i degen som nu ska bearbetas i dryga 5 minuter.
Strö över lite mjöl över degen. Täck bunken med en bakduk och låt vila i 30 minuter.
Under tiden degen jäser slår du ihop fyllningen i en skål. Blanda ihop socker kanel och smör till en jämn röra.
Häll ut degen på ett mjölat bord. Dela degen i två lika delar och täck ena med en bakduk.
Kavla ut degen på bordet vänd på den och mjöla lite varje gång tills du har en lång och bred remsa.
Bred ut fyllningen på degen.
Vik degen halvvägs och vik sedan upp den andra delen ovanpå den första.
Skär sedan med en dekskrapa 1-2 cm breda remsor, tvinna remsorna och för ihop degen som en rund knut och placera dem på en plåt med bakplåtspapper alt bullformar.
Låt dem sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över rörsockret.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

För allergiker.
Välj laktosfritt: smör, mjölk, creme fraiche.
Välj äggfritt som tex No egg powder.

Kommentarer

Populära inlägg