Tofu Satay

Satay kommer ursprungligen från Indonesien, där det också har blivit en nationalrätt.
Det här är en vegovariant med tofu, marinerade bönor och den klassiska sötsalta jordnötssåsen.

4 portioner

Jordnötssås

1 vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
1 msk socker
3 dl vatten
1,5 dl salta jordnötter
1 msk soya megachef glutenfri (fins i de flesta asiatiska supermarkets)
1/2 lime
salt efter smak

Marinerade bönor

1 liter vatten
1 msk salt
150 g mungbönor
2 msk sesamfrön
1/2 dl soya megachef glutenfri
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
250 g frysta sojabönor

ca 400 g tofu
8 träspett blötlagda över natten
200 g bellaverde
2 msk olja

Servering

Kokt ris gärna rött eller svart
koriander

Tina sojabönorna.

Jordnötssås
Skala och riv vitlök och ingefära. Fräs vitlök i oljan, tillsätt ingefäran och fräs i ca 20-30 sekunder. Rör ner sambal oelek, socker och vatten låt koka sakta i 10 minuter. Tillsätt jordnötter och soya. Mixa såsen. Smaka av med salt och pressad limesaft.

Marinerade bönor

Koka upp vatten och salt. Lägg i mungbönorna och låt dem ligga i ca 30 sekunder. Häll av i ett durkslag och spola bönorna i kallt vatten tills de svalnat.

Rosta sesamfrön i en torr panna på medelhög värme.
Blanda soya, sesamolja, vinäger och sesamfrön. Vänd ner soya och mungbönor.
Skär tofu i tärningar och trä upp dem på spetten. Pensla tofu och bellaverde med oljan, salta och peppra. Grilla ca 5 min över öppen eld.
Servera tofu och bellaverde med jordnötssås bönor och kokt ris.

Kommentarer

Populära inlägg