Texas Chile con Carne

Det finns en uppsjö av olika varianter på chile hon carne. Det här måste vara en av de bästa jag gjort till mina köttätande vänner.

Många i Texas hävdar att det är där chili hon carne har sitt ursprung. En äkta chili ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar, inte färs samt mycket chili.

För att få fram maximal smak av chilefrukterna kan du torrosta dem i 225 grader i ca fem minuter. Dela dem köra i en mixer till mos eller i en mortel om du vill göra det för hand. Du även rosta spiskummifröna i pannan för ökad smak.

7 portioner

Texas Chile
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g bacon av god kvalitet
2-3 msk olivolja
1 finhackad gul lök
2 finhackade jalapeno färsk
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena plus vatten
salt & svartpeppar

Kryddblandning
1 stor anchochilifrukt eller 1,5 msk mald anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten

Tillbehör
Riven cheddar
Avokado fint tärnad
Finhackad färsk koriander
Finhackad lök
Tunt skurna tomater
Gräddfil eller Creme Fraiche

Gör så här

1.Putsa bort det mesta av fett och bindväv från högreven och skär det i ca 3 cm tjocka grytbitar. Salt köttet med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ åt sidan.
2.Mixa chile och kryddorna till blandningen. Rör om tills det blir en jämn röra och ställ åt sidan.
3.Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp dem och lägg undan så länge. Häll upp baconfettet i en kopp.
4.Bryn köttbitarna i omgångar i lite av bacon fettet samt lite olivolja. Fiska upp köttet. Fräs lökhacket i några minuter under omrörning. Tillsätt jalapeno vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chili och kryddblandningen och fräs några minuter.
5.Lägg ner brynt högrev, krossade tomater, limejuice och vatten. Täck med lock och låt din chili sjuda på låg värme i ca 2 timmar. Tillsätt bacon de sista minuterna.
6.Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilen. Rör om och värm upp chilen och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåpet i 1-2 dagar. Den blir bara godare av det.
7.Servera din Texas chile med tillbehören samt mjuka eller hårda majsbröd, majschips, olika bönor (varma, eller kalla).. ris eller sötpotatis.

Kommentarer

Populära inlägg