Glutenfri västerbottenost paj

Det här är ett av några recept jag har på just glutenfri Västerbottenost paj. Den där nödiga smaken som kommer fram av just sesamfröna är riktigt god. Passar väldigt bra till midsommar, jul och andra speciella tillfällen, men även en helt vanlig vardag.

Pajskal

1/2 dl sesamfrön skalad
40 g smör
1 msk fiberhusk
1 ägg
salt

Fyllning

2 dl grädde
300 g riven västerbottenost
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, salt och smöret. Kör det i en matberedare tillsätt ägget.
Knåda ihop degen snabbt, då glutenfritt bröd inte behöver knådas för länge annars kan det bli väldigt torrt.
Tryck ut degen även upp mot väggarna i antigen en pajform med löstagbar kant eller en engångsform i folie.
Förgrädda skalet i ugn i ca 10 minuter.
Under tiden slå ihop äggen med grädde, tillsätt osten och krydda av.
Häll ostblandningen i pajen.
Grädda av pajen mitt i ugn i ca 20 minuter. Låt den sedan svalna något.

Laktosfritt alternativ. Laktosfritt smör, grädde. Ost som är lagrad mer än tre månader bör vara ok. Här kan det vara olika mellan individ till individ.

Kommentarer

Populära inlägg