Mustig köttgryta med äpple och timjan

4 port

600 g grytbitar av nötkött
1 gul lök i tunna klyftor
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 dl vatten och sky
tsk färsk timjan
3 lagerblad
½ dl soja
2 skivade morötter
2 ½ msk vetemjöl
2 dl rödvin
150 g rökt sidfläsk
2 äpplen

Bryn kött och lök i smör i en panna. Salta och peppra. Lägg över det i en gryta. Skölj ur pannan efter varje gång och mät upp skyn. Häll den också i grytan. Tillsätt timjan och lagerblad i grytan och häll på resterande mängd vatten som behövs för att täcka köttet. Häll i soja och morotsbitar. Låt grytan sjuda i ca 25 minuter under lock.
Blanda mjöl och vin och rör ner det i grytan. Låt grytan sjuda yterligare 5 minuter.
Skär fläsket i småbitar och bryn det. Skär äpplena i tunna skivor och bryn dem. Blanda ner fläsk och äppelbitarna i grytan.
Servera grytan med kokt potatis eller mos, gröna bönor och en klick creme fraiche.

Kommentarer

Populära inlägg