Gryta Africana

4-6 portioner

1 kg grytbitar av högrev eller bog
2msk smör
1 tsk salt
1 nypa peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar skalade och delade i stora bitar
2 vitlöksklyftor hackade
1 röd chili urkärnad och hackad ( ha kvar fröna om du vill ha starkare)
½ grön chili urkärnad och hackad ( ha kvar fröna om du vill ha starkare)
2 köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
ca 12 + 3 dl vatten
2msk mango chutney

Tillbehör

färsk ananas i bitar
torkade aprikoser i bitar
cashewnötter rostade
kokosflingor rostade
färsk koriander hackad

Serveras med hirs eller quinoa

Skär bort eventuella senor från köttet. Hetta upp en gryta bryn 1 msk smör. Bryn hälften av grytbitarna på hög värme så de får en fin stekyta, salta och peppra. Lägg upp dem i en skål. Gör samma sak med resten av grytbitarna. Hetta upp oljan. Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan ca 30 sekunder. >Lägg i lök, vitlök och chili och låt fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt det brynta köttet, buljong, paprikapulver och 12 dl vatten. Låt detta koka länge på medelstark temperatur ca 1½ timme. Späd med 3 dl vatten efter 1 timme. Rör då och då. Smaka av köttet om det är mört och lätt att tugga ä det klart. Smaka av med mango chutney. Servera grytan med ananas, aprikoser, nötter, kokos och koriander.
Servera hirs eller quinoa till grytan.

Kommentarer

Populära inlägg