Sojaburgare med mandel och sesamfrön

10 st

2 ½ dl (60g) torkade sojabönor
125 g rökt mandel
1 gul lök hackad
1 morot riven
1 msk tamari (sojasås utan vete)
3 msk havregryn
1 ägg lätt vispat
3 msk kikärtsmjöl (andvänd majsmjöl om du inte hittar kikärtsmjöl)
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
3 msk sesamfrön
olja till stekning

Blötlägg sojabönorna i kallt vatten över natten, häll av vattnet och skölj bönorna väl. Lägg bönorna i en stor kastrull, häll på vatten så det täcker bönorna och koka upp. Sänk värmen och sjud i 3 timmar eller tills bönorna mjuka. Skölj dem och låt rinna av. Lägg sojabönor, mandel, lök, morot och tamari i en matberedare och kör i 2 minuter eller tills allt är grovt hackat. Lägg över blandningen i en skål, tillsätt havregryn, ägg, kikärtsmjöl, spiskummin, koriander och sesamfrön och blanda väl.
Forma smeten till 10 jämnstora burgare. Värm rikligt med olja i en stor stekpanna och stek burgarna på medelstark värme i 5 minuter på var sida eller tills de fått fin färg och är genomvarma. Burgarna är goda med en kryddig plommonsås eller svampsås. Sallad och rostat bröd.

Om du har ont om tid kan de torkade sojabönorna ersättas med 160 g konserverade sojabönor.

Kommentarer

Populära inlägg