Hallonspegel


8-10 portioner

Sockerkaksbotten
1 ägg
2 msk strösocker
3 msk vetemjöl
1 kryddmått bakpulver

Hallonmousse
5oo g hallon färska eller frysta
4 äggulor
1¼ dl strösocker
2½ dl mjölk
1½ matsked gelatinpulver(agar-agar för vegetarianer)
65 ml crème de cassis
2½ dl grädde

Hallonglasyr
2 tsk gelatinepulver ( agar-agar)
1 msk crème de cassis

Chokladbark
100 g vit blockchoklad, smält

Hallon till garnering, florsocker att pudra över, grädde till servering eventuellt.

Värm ugnen till 175°. Smörj lätt en bakform (22 cm i diameter) med löstagbar botten och klä den med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker med elvisp i en liten bunke i 5 minuter eller tills den blivit en tjock, pösig smet. Sikta vetemjölet tre gånger, blanda det med bakpulvret och vänd ned det i äggsmeten med metallsked. Bred ut smeten jämnt i den iordninggjorda formen och grädda i 10 - 15 minuter eller tills kakan fått lite färg och dragit sig bort från kanterna litegrann. Ta upp den ur formen och lägg den på galler. Diska bakformen, olja in den lätt och klä botten och sidorna med plastfolie.
Gör hallonmoussen: kör hallonen i omgångar i mixer eller matberedare till en slät smet och tryck den genom en plastsil (inte metall, då kan hallonen bli missfärgade) för att skilja av kärnorna. Ställ undan 1¼ dl hallonpuré till glasyren. Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål i 5 minuter eller tills det blivit en tjock, blek smet. Koka upp mjölken och häll den i omgångar över äggsmeten, under oavbruten vispning. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten och rör om i ca 10 minuter eller tills smeten tjocknat något och täcker baksidan på en sked. Låt svalna.
Strö gelatinpulvret(agar-agar) i ett jämnt lager över 2/3 dl vatten i en liten värmetålig skål och låt det stå och svälla en stund. Häll cirka 4 cm vatten i en stor kastrull. Koka upp och ta av från värmen. Ställ försiktigt ned gelatinskålen i vattnet ( det bör nå halvvägs upp på skålen) och rör tills gelatinet lösts upp. Låt svalna något. Rör ned gelatinet, hallonpurén och likören i äggkrämen och ställ den sedan i kylskåp tills den blivit tjock men inte stelnat. Vispa grädden till mjukt skum och vänd ned den i hallonsmeten med en metallsked. Lägg sockerkakan i botten på den iordninggjorda formen och häll hallonsmeten över i ett jämnt lager. Ställ i kylskåp i flera timmar eller tills smeten har fast konsistens.
Gör glasyren: strö gelatipulvret(agar-agar) i ett jämnt lager över 3/4 dl vatten i en värmetålig skål och låt det stå och svälla en stund. Häll cirka 4 cm vatten i en stor kastrull, koka upp och ta av från värmen. Ställ ned gelatinskålen i vattnet ( det bör nå halvvägs upp på skålen) och rör om tills gelatinet har lösts upp helt. Låt svalna något. Rör ned gelatinet och likören i den undanställda hallonpurèn, häll smeten i ett jämnt lager ovanpå den stelnade moussen och ställ i kylskåp tills glasyren stelnat.
Gör chokladbarken: täck en bakplåt med åtsittande plastfolie, bred ut chokladen i ett tunnt lager och låt stelna. Bryt den sedan i stora kantiga bitar.
Vid servering: Skär kakan i bitar, ställ några chokladbitar mot kanten av varje bit och håll dem på plats med en liten klick grädde. Garnera med hallon, pudra över ett tunt lager florsocker och servera.
NOTERA:"spegel" syftar på kakans blanka glasyr. crème de cassis är en likör med svartvinbärssmak.

Kommentarer

Populära inlägg