Blidölimpor

4 st 200c

75 g smör
1 liter filmjölk
1-1,½ msk soja
100 g jäst
1 dl mörk sirap
2 tsk anis
1 msk fänkål
2 liter rågsikt
1 liter vetemjöl

Smält smöret och ljumma filen till +37 grader. Tillsätt sojan. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt degspadet, sirapen och de stötta kryddorna. Arbeta in rågsikten och en del av vetemjölet. Låt degen jäsa i ca 10 minuter.
Smörj en plåt under tiden.
Ta upp degen på bakbordet. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i 4 lika stora delar och trilla jämna limpor. Lägg dem på plåt. Nagga dem och jäs väl, ca 30 minuter. Värm ugnen till 200-225 grader. Grädda på nedersta falsen i ca 20 minuter.
Pensla med vatten när brödet kommer ut ur ugnen. Linda in dem i bakdukar så att de svalnar långsamt.

Kommentarer

Populära inlägg