Sima
Sima är en finsk traditionell dryck som dricks i samband med finska vappu här i sverige Valborg.
Du behöver.
5 liter vatten.
300 g socker.
300 g farinsocker.
2 citroner.
Jäst lika stor som en ärta.
Gör så här.
Borsta citronerna i ljummet vatten.
Skala dem med en potatisskalare.
Ta bort så mycket av det vita som möjligt för du vill inte ha en besk sima.
Skiva citronerna.
Lägg skal och citronskivor i en gryta.
Koka upp hälften av vattnet & slå det över skal och citronskivorna.
Tillsätt socker och farinsocker.
Rör runt lite och låt det stå en stund.
Tillsätt nu resterande vatten som ska vara kallt.
Lägg till jästen när vätskan är 37°C.
Sätt på ett lock & låt det stå ett dygn i rumstemperatur så att det börjar jäsa lite.
Gör rent tex petflaskor ordentligt.
Lägg i några russin och 1 tsk socker i vardera flaska/pet.
Sila sima genom en sil i flaskorna.
Låt korkarna sitta löst, annars är risken stor att det svämmar över.
Förvara flaskorna svalt.
Håll koll på jäsningen, när jäsningen har avtagit kan du skruva på flaskorna.
Sima är färdig när russinen flyter upp & det kan ta några dagar.
Sima håller sig ca en vecka i kylen.
Du behöver.
5 liter vatten.
300 g socker.
300 g farinsocker.
2 citroner.
Jäst lika stor som en ärta.
Gör så här.
Borsta citronerna i ljummet vatten.
Skala dem med en potatisskalare.
Ta bort så mycket av det vita som möjligt för du vill inte ha en besk sima.
Skiva citronerna.
Lägg skal och citronskivor i en gryta.
Koka upp hälften av vattnet & slå det över skal och citronskivorna.
Tillsätt socker och farinsocker.
Rör runt lite och låt det stå en stund.
Tillsätt nu resterande vatten som ska vara kallt.
Lägg till jästen när vätskan är 37°C.
Sätt på ett lock & låt det stå ett dygn i rumstemperatur så att det börjar jäsa lite.
Gör rent tex petflaskor ordentligt.
Lägg i några russin och 1 tsk socker i vardera flaska/pet.
Sila sima genom en sil i flaskorna.
Låt korkarna sitta löst, annars är risken stor att det svämmar över.
Förvara flaskorna svalt.
Håll koll på jäsningen, när jäsningen har avtagit kan du skruva på flaskorna.
Sima är färdig när russinen flyter upp & det kan ta några dagar.
Sima håller sig ca en vecka i kylen.
Kommentarer
Skicka en kommentar