Saftig chokladkaka med ganache.

Det här behöver du.

220 g vetemjöl.
65 g kakao.
1 1/2 tsk bakpulver.
1 1/2 tsk bikarbonat.
1 tsk salt.
2 ägg.
200 g strösocker.
110 g muskovadosocker.
250 g hel mjölk (rumstempererad).
112 g rapsolja.
2 tsk vaniljextrakt.
240 ml kokande vatten.

Ganache.

240 ml fet grädde.
227 g chokladknappar eller söt choklad.
1 msk osaltat smör.

Dags att sätta igång.

Börja med att värm upp ugnen till 175°C Smöra formens kanter och klipp ut bakplåtspapper och lägg i botten.
I en större skål blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt.
I en mindre skål vispar du ihop ägg, strösocker, muskovadosocker, mjölk, olja och vaniljextrakt tills det är väl blandat.
Vänd ned de torra ingredienserna i äggblandningen och rör om tills det är väl utrört.
Rör ned det heta vattnet. Smeten kommer bl lite tunn men det är normalt.
Fördela smeten i de förberedda formarna.
Baka av kakorna mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Sätt en provsticka i kakan för att se att den är ren när du drar ut den ur kakan.
Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem vila i sina formar ca 10 minuter innan du tar ut dem ur formarna och lägger dem på ett galler för att svalna helt.

Nu till ganachen.

Hetta upp grädden i en mindra kastrull på medeltemperatur, det får inte koka.
Lägg chokladen i en rotfri skål och slå över den varma grädden.
LÅt den stå i 2-3 minuter.
Rör nu om tills blandningen är len och skinande.
Rör i smöret för lite extra glans.
LÅt ganachen svalna en aningen tills den är bredbar.

Montering av kakan.

Placera den första kakbotten på ett serveringsfat.
Bred ett lager ganache över kakan.
Lägg den andra kakan på kakan med ganache och bred ganache över den och på sidorna genom att använda en spatel.
Avsluta med att dra spateln över kakan så att det blir slätt.

Dekorera och servera.

Strö över lite hyvlad choklad och lite goda bär.
Låt kakan vila minst 30 minuter innan du/ni hugger in.

Kommentarer

Populära inlägg