Nattjäst surdegsbröd.

Mata din surdeg kvällen innan så att den kommer i gång ordentligt.

Kväll 1.

100 g vetesurstart.
200 g vetemjöl special.
200 g vatten.

Kväll 2.

300 gram aktiv surdeg.
550 g vatten.
850 g vetemjöl special.
20 g orafinerat salt.

Gör så här.

Rör ihop alla ingredienser i en större bytta.
Degen blir ganska lös men håll dig till mängderna.
Låt degen vila i 10-30 minuter.
Låt degen ligga kvar i bunken och vik sedan in kanterna på degen mot mitten, 3-4 vik, gör detta en gång i timmen fyra ggr.
Täck bunken med plastfolie.
Låt degen jäsa i rumstemperatur över natten.

På morgonen sätter du ugnen på 250 grader varmluft (små frallor) eller 225 grader varmluft (större bröd).
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och viker ihop den till ett paket, försiktigt och bara några vikningar.
Undvik att knåda och pressa ut luften i degen.
Forma bröden antigen gör du frallor eller limpor.
6st frallor & ett stort bröd.
Använd en degskrapa och tryck ut 6 små degbitar, doppa dem i lite mjöl och placera på en plåt.
Resterande deg gör du en limpa genom att dra ut degen försiktigt vik in kanterna och rulla degen från dig till en limpa.
Låt bakverket ligga nederst.
Vänd limpan i lite mjöl.
Lägg på en handduk och låt vila tills ugnen är riktigt varm, ca 30–60 minuter
. Lägg bakstenen i en kall ugn och värm upp den till 250°C.
Snitta limpan innan du placerar den på bakstenen.
Placera en emaljerad gryta uppochned över brödet.
Baka av i 40 minuter, avlägsna grytann och fortsätt grädda i 10 minuter.
Frallorna bakades 10-12 minuter på bakstenen.

Kommentarer

Populära inlägg