Danskt rågbröd utan socker

1 stort bröd cirka 3,3 liter.

Dag 1.

2 dl surdeg.
7,5 dl vatten.
500 gram knäckta rågkärnor.
150 gram grovt rågmjöl.
250 gram vetemjöl.
20 gram salt.

Dag 1.

Rör ut surdegen med ljummet vatten.
Tillsätt alla övriga ingredienser och rör ihop för att sedan låta skålen stå framme med lock på under 24 timmar.

Dag 2.

1 öl (33 cl) vanlig lager tex Carlsberg, men det går även bra med vanlig lager som lättöl eller folkis.
350 gram fint eller grovt rågmjöl.
3 dl solrosfrön.
1 dl linfrön.
1 dl sesamfrön.

Dag 2.

Häll i ölet i degen från dag 1 och rör runt tills degen är jämn.
Tillsätt rågmjölet, linfrön, sesamfrön och solroskärnor.
Arbeta ighop degen så allt blandas väl.
Smöra två avlånga formar på 1,5 l.
Fyll degen i brödfornarna och slutligen tryck med baksidan av en sked så du får bort luft och hålrum.
Pensla toppen av bröden med lite olivolja.
Lägg över plastfolie över brödformen, jag brukar sätta fast det med gummiband så plastfolien sitter åt.
Jäs tills formen har fyllts helt av brödet (kan ta 3-6 timmar).
Ta bort plastfolien.
Grädda i nedre delen av ugnen enligt följande.
Först 30 min i 100°C grader.
Därefter 1,5 timme i 175°C-200°C grader.
Släck därefter ugnen och låt stå ännu en timme på eftervärmen.
Ta ut brödet ur formen omedelbart och svep in i bakplåtspapper tills det svalnat.
Därefter kan du lägga det i en plastpåse.
Rågbröd smakar bäst efter några dagar.
Man ska aldrig skära nygräddat rågbröd, ja det gäller allt bröd.
Jag brukar ställa in rågbrödet i kylen i bakplåtspappret i 12-24 timmar och sen tar jag ut det och skär det i skivor som jag sen fryser i portionspåsar.
Skär rågbrödet med vanlig kniv inte med brödkniv.
Din surdeg klarar sig sen 2-3 veckor i kylen till nästa gång du ska baka.

Kommentarer

Populära inlägg