Karelska piroger 2025.
Detta recept har jag fått av min kompis mamma som är från Finland.
Skal
2 dl kallt vatten.
2 tsk salt.
3 dl fint rågmjöl.
2,5 dl rågsikt.
Fyllning.
5 dl vatten.
3 dl grötris.
1 liter mjölk.
1,5 tsk salt.
Gör så här.
Koka vatten och ris i 10 minuter. Tillsätt mjölk och låt det sjuda i ca 30 minuter.
Rör om ofta så det inte bränns vid.
Låt gröten svalna.
Gröten kan med fördel kokas en dag före.
Blanda rågmjöl, rågsikt, salt och vatten i en bunke.
Arbeta degen smidig.
På mjölat bord häller du upp degen och delar den i 25 lika stora bitar.
kavla ut tunna ovala rundlar.
Klicka på den kalla gröten men lämna 1-2 cm runt kanterna.
Vik nu kanterna genom att börja på mitten, rynka uppåt och sen nedåt.
Värm ugnen till 250°C.
Grädda pirogerna 15-20 min, eller tills de är gyllenbruna.
Koka upp lite vatten och två msk smör och penslapirogerna du ska äta.
Låt dem vila under bakduk.
Pirogerna går utmärkt att frysa och då ska du inte pensla dem eftersom smöret kan härskna.
Skal
2 dl kallt vatten.
2 tsk salt.
3 dl fint rågmjöl.
2,5 dl rågsikt.
Fyllning.
5 dl vatten.
3 dl grötris.
1 liter mjölk.
1,5 tsk salt.
Gör så här.
Koka vatten och ris i 10 minuter. Tillsätt mjölk och låt det sjuda i ca 30 minuter.
Rör om ofta så det inte bränns vid.
Låt gröten svalna.
Gröten kan med fördel kokas en dag före.
Blanda rågmjöl, rågsikt, salt och vatten i en bunke.
Arbeta degen smidig.
På mjölat bord häller du upp degen och delar den i 25 lika stora bitar.
kavla ut tunna ovala rundlar.
Klicka på den kalla gröten men lämna 1-2 cm runt kanterna.
Vik nu kanterna genom att börja på mitten, rynka uppåt och sen nedåt.
Värm ugnen till 250°C.
Grädda pirogerna 15-20 min, eller tills de är gyllenbruna.
Koka upp lite vatten och två msk smör och penslapirogerna du ska äta.
Låt dem vila under bakduk.
Pirogerna går utmärkt att frysa och då ska du inte pensla dem eftersom smöret kan härskna.
Kommentarer
Skicka en kommentar