Fläderbloms saft

ca 2 liter

30 stora nyplockade fläderblommor
2 citroner
2 liter (1,7 kg) socker
50 g citronsyra
1 1/2 liter kokande vatten

Skölj blomklasarna väl. Om det finns små svarta insekter tas de enklast bort genom att låta klasarna ligga 10 minuter i saltat vatten (2msk salt / liter vatten). Skölj dem därefter väl. Klipp bort grova skaft.
Borsta citronerna i varmt vatten. Torka av dem och skär dem i skivor.
Varva fläderblommor och citronskivor med socker och citronsyra i en stor bunke eller kruka. Häll det heta vattnet över. Låt blandningen stå i 2 dygn i rumstemeperatur eller 3 dygn i kylen.
Sila blom-och fruktmassan genom en silduk.
Häll gensat upp saften på kalla flaskor och tillslut dem.

Fläderblomssaft har begränsad hållbarhet.
Saften blir hållbarare om den djupfryses. Använd plastburkar eller fryskarrtonger, så går det lätt att skeda upp önskad mängd eftersom den frysta saften är ganska mjuk.

Kommentarer

Populära inlägg