Provensalsk böngryta

4 portioner.

350 g torkade borlottibönor.
2 msk olivolja.
2 gula lökar hackad.
2 vitlöksklyftor pressad.
1 röd paprika hackade .
1 gul paprika hackade.
400 g krossade tomater.
2 msk tomatpuré.
2 rosmarinkvistarna.
1 näve basilikablad.
1 lagerblad.
50 g urkärnade svarta oliver delade.
1 näve persilja.

Låt de blötlagda bönorna rinna av. Lägg dem i ett kokkärl och fyll på med vatten så att det täcker bönorna. Koka upp och låt dem sedan sjuda på svag värme i ca 90 minuter. Sila av men behåll ca 3 dl av kokspadet till senare.
Hetta upp oljan i en gryta på medelhög värme. Fräs löken tills den har mjuknat. Tillsätt vitlök, paprikan och låt fräsa i ca 1o minuter. Rör om då och då så att det inte bränns vid.
Tillsätt de krossade tomaterna den sparade spaden, tomatpuré örterna, bönor samt smaka av med salt och peppar.Lägg på locket och låt detta nu sjuda på svag värme i ca 40 minuter. Rör ned de skurna oliverna, låt allt bli genomvarmt. Strö över hackad persilja och servera.

Kommentarer

Populära inlägg