Fläskgryta Louisiana

4 portioner

1 tsk salt
1 tsk sellerisalt
1 tsk vitlökssalt
2 tsk ingefära, mald
0,5 tsk svartpeppar, nymald
600 g fläskkarré, benfri
150 g sötpotatis
2 majskolvar, förkokta
1 hel vitlök
1 röd chilifrukt
2 gula lökar
1 morot
75 g bacon
400 g konserverade körsbärstomater
3 msk rödvinsvinäger
4 msk mörk sirap
1,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 lagerblad

Blanda salt, sellerisalt, vitlökssalt, ingefära och svartpeppar. Putsa fläskkarrén och skär den i grytbitar. Vänd bitarna i kryddblandningen och se till att det fördelas jämt.
Skala och skär sötpotatisen i 8 bitar. Dela majskolvarna i totalt 8 bitar. Skär hela vitlöken i två halvor, kärna ur och finhacka chilifrukten, skala och klyfta de gula lökarna och skala och skär grovt moroten.
Skär bacon i småbitar och stek dem krispiga. Lyft ur baconet och lägg åt sidan till senare. Bryn fläskkarrébitarna i baconfettet till riktigt fin färg runt om. Tillsätt alla grönsaker och rotsaker. Låt fräsa i några minuter. Slå sedan på vinäger, sirap, vatten, fond och de konserverade tomaterna.
Koka upp. Lägg i baconbitar och lagerblad. Täck grytan med lock och dra ned värmen till medelsvag. Låt sjuda i ungefär 90 minuter tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt och kanske en skvätt vinäger. Servera sedan härligheten med kokt ris.

Kommentarer

Populära inlägg