Grönsaker med potatistäcke.

4 portioner

1 morot tärnad.
175 g blomkålsbuketter.
175 g broccolibuketter.
1 fänkålsstånd skivad.
75 g haricots verts delade.
2 msk smör.
2 1/2 msk mjöl.
1 1/2 dl grönsaksfond.
1 1/2 dl vitt vin.
1 1/2 dl mjölk.
175 g kastanjechampinjoner skurna i 4 delar.
2 msk färsk hackad salvia.

Potatistäcket.
900 g mjölig potatis tärnad.
2 msk smör.
4 msk yoghurt gärna turkisk.
75 g riven parmesan eller västerbotten.
1 tsk fänkålsfrön.

Koka morot, blomkål, broccoli, fänkål och haricot verts i rikligt med vatten i ca 10 minuter. Låt dem sedan rinna av och lägg åt sidan.
Smält smöret i en gryta. Rör ned mjölet och fräs något. Drag grytan från värmen och rör ned buljongen, vin och mjölk. Låt det sedan koka upp rör om tills det har tjocknat. Rör ned de kokta grönsakerna, svampen och salvian. Krydda av med salt och peppar.
Gör potatismoset under tiden. KOka de tärnade potatisen i ca 10 minuter. Låt den rinna av och stampa den tillsammans med smöret, yoghurt och hälften av osten. Rör ned fänkålsfröna.
Häll grönsaksblandningen i en ungsform. Bred på moset som ett täcke och avsluta med reterande osten. Grädda i 190 grader i 30-35minuter eller tills täcket fått en gyllenbrun färg.

Kommentarer

Populära inlägg