Het gryta med svarta bönor.

Den här veganska grytan biter ifrån beroende på vilken chile du använder dig av.

4 portioner.

450 g torkade svarta bönor.
2 msk olivolja.
1 gul lök/salladslök.
5 vitlöksklyftor hackade.
1 tsk mald spiskummin.
1 tsk mald chilipulver.
1 röd paprika tärnad.
1-2 morötter tärnade.
400 g krossade tomater (mutti dolpa innehåller mest tomater).
en rejäl näve färsk koriander.
salt och peppar.

Blötlägg bönorna över natten rikligt i vatten, låt dem rinna av. Koka upp bönorna med nytt vatten låt dem sedan sjuda i ca 90 minuter, Låt dem rinna av men spar 2-3 dl av kokspadet. skölj av bönorna med kallt vatten.
Hett upp olja i en djup gryta. Fräs upp lök och vitlök tills de är mjuka, rör om då och då så att det inte bränns vid.
Rör ned spiskummin och chilipulver fräs snabbt. Tillsätt morötter, tomater och paprikan. Låt koka på medelhög värme några minuter.
Tillsätt bönorna och spadet du sparade samt hälften av koriandern. Smaka av med salt och peppar. Låt grytan sjuda i ca 40 minuter eller tills den tjocknat.
Rör ned resten av koriandern, smaka av krydda mer om det behövs. Servera grytan genast med en grönsallad och frasigt bondbröd.

Kommentarer

Populära inlägg