Jordnötskaka

Kakan.

210 g vetemjöl.
24 g majsstärkelse.
½ tsp bikarbonat.
2 tsp bakpulver.
½ tsk salt 80 g osaltat smör rumstempererat.
75 g rapsolja.
100 g granulerat socker.
150 g muskovadosocker.
150 g osötat jordnötssmör.
3 ägg rumstempererade.
1½ ms vaniljextract.
225 g kärnmjölk.

Jordnötssmörsfrosting.

340 g osaltat smör. rumstempererat.
375 g florsocker.
2 msk vaniljextrakt.
120 g vispgrädde rumstempererat.
½ tsk salt.
250 g osötat jordnötssmör gärna slät.

Gör så här.

Börja med att värm upp ugnen till 180°C.
Ta fram två springformar, sätt fast smörpapper i botten och tryck till ringen så att pappret fastnar och klipp bort överflödigt papper. Smöra och brödströa kanterna.
Blanda mjöl, majsstärkelse, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Ta fram en större skål där du blandar smör, rapsolja, strösocker, muskovadosocker och jordnötssmör.
Använd en elvisp och vispa smeten ca 3 minuter tills det är en krämig och luftig massa.
Vispa ned ett ägg i taget. Tillsätt vaniljextraktet och kärnmjölken och rör om.
Nu sätter du till de torra ingredienserna och rör varsamt om med en slickepott. Fördela smeten i de bägge springformarna och skak ut eventuella luftbubblor. Grädda kakorna i 35 minuter mitt i ugnen, testa med en provsticka, den ska vara torr när du drar ut den ur kakan.
Ta ut kakorna och låt dem vila tills de svalnat.
Plocka ut kakorna ur formarna.

Jordnötssmörsfrosting.

Ta fram en skål och lägg i smör, florsocker, vaniljextrakt, grädde, jordnötssmör och en nypa salt.
Mixa samman frostingen med hjälp av en stavmixer, tills den är silkeslen.
Bred frostingen på ena kakan och lägg på den andra ovanpå.
Bred resterande frosting över kakan och låt den vila innan du hugger in i den.

Kommentarer

Populära inlägg