Surdegsvört.
2 större bröd. Jag rekommenderar att du använder en hushållsassistent.
SKÅLLNING
150 g Svagdricka eller julmust
75 g fint rågmjöl
Koka upp vätskan och häll över mjölet och rör om. Låt svalna
DEG
300 g svagdricka eller julmust
430 g Ölandsvete eller annat vetemjöl med högt protein
175 g rågsikt
Ca 250 g pigg o bubblande surdeg
Skållningen
Kör ihop i maskin och sedan vila övertäckt ca 1 timme.
Lägg 150 g russin i blöt minst 30 min
Tillsätt sedan:
100 g mörk sirap
75 g flytande vört, eller reducera 4 dl porter och 1 dl julmust till 0,75 dl
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen pomerans
1 tsk kardemumma, malen eller stött
½ tsk malen kryddnejlika
Kör maskinen på låg hastighet, 5-7 min.
40 g rumstempererat smör tillsätts sedan klickvis o knåda in.
Tillsätt 15 g havssalt.
Häll av vattnet från russinen och sikta lite mjöl över dem så klumpar de inte ihop sig.
Kör några minuter till.
Lägg över degen i oljad plastlåda.
Ställ varmt.
Vila och vik 3-4 ggr under ca 2,5-3 timmar.
Ta vatten på händerna för degen är lite kladdig.
Ställ sedan degen svalt, Jordkällaren eller annan sval plats(ca 15 grader) ca 12 timmar.
Stjälp upp och forma 2 limpor och låt dem jäsa 60-90 min.
Värm upp ugnen till 250°C.
Grädda limporna på varm sten eller plåt i 5 min, sänk sedan till 200°C.
Fortsätt att grädda dem 40-45.
Ta ut bröden.
Pensla med kaffe blandat med några msk smält smör.
Låt svalna.
SKÅLLNING
150 g Svagdricka eller julmust
75 g fint rågmjöl
Koka upp vätskan och häll över mjölet och rör om. Låt svalna
DEG
300 g svagdricka eller julmust
430 g Ölandsvete eller annat vetemjöl med högt protein
175 g rågsikt
Ca 250 g pigg o bubblande surdeg
Skållningen
Kör ihop i maskin och sedan vila övertäckt ca 1 timme.
Lägg 150 g russin i blöt minst 30 min
Tillsätt sedan:
100 g mörk sirap
75 g flytande vört, eller reducera 4 dl porter och 1 dl julmust till 0,75 dl
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen pomerans
1 tsk kardemumma, malen eller stött
½ tsk malen kryddnejlika
Kör maskinen på låg hastighet, 5-7 min.
40 g rumstempererat smör tillsätts sedan klickvis o knåda in.
Tillsätt 15 g havssalt.
Häll av vattnet från russinen och sikta lite mjöl över dem så klumpar de inte ihop sig.
Kör några minuter till.
Lägg över degen i oljad plastlåda.
Ställ varmt.
Vila och vik 3-4 ggr under ca 2,5-3 timmar.
Ta vatten på händerna för degen är lite kladdig.
Ställ sedan degen svalt, Jordkällaren eller annan sval plats(ca 15 grader) ca 12 timmar.
Stjälp upp och forma 2 limpor och låt dem jäsa 60-90 min.
Värm upp ugnen till 250°C.
Grädda limporna på varm sten eller plåt i 5 min, sänk sedan till 200°C.
Fortsätt att grädda dem 40-45.
Ta ut bröden.
Pensla med kaffe blandat med några msk smält smör.
Låt svalna.
Kommentarer
Skicka en kommentar