Gammelmormors ostkaka.

Det finns inget godare än en riktigt hemlagad ostkaka från djupet i de Småländska skogarna.

8 pers.

Du behöver:

5 liter mjölk från en bondgård eller lågpastöriserad fet mjölk.
1 dl vetemjöl.
1 msk ostlöpe som du hittar i välsorterade butiker ja ialla fall här i Småland annars hittar du det på apoteket.
3 ägg.
5 dl grädde.
1 dl socker.
1/2 hg sötmandel.
4 st bittermandlar.

Gör så här.

Rör ut mjölet i lite av mjölken och ljumma resten.
Blanda mjölken med ostlöpen med den ljumma mjölken och låt den sedan stå i ca 1 timme.
Skär sönder massan med en stålvisp och låt d en stå och vassla sig ca 30 minuter.
Sila ifrån vasslen.
Värm upp ugnen till 200°C.
Vispa samman ägg, grädde, socker och den skållade hackade mandeln.
Vispa upp ostmassan och blanda i äggblandningen.
Häll smeten i en stor smord form och grädda ostkakan i svag ugnsvärme i ca 40 - 50 minuter.
Serveras varm eller kall med sylt, grädde eller vaniljsås.

Kommentarer

Populära inlägg