Brytbröd i långpanna.
Detta behöver du.
1,5 dl rågflingor eller hvregryn.
3 dl vatten.
3 dl hel mjölk.
50 g jäst eller 12 g torrjäst.
2 tsk jodfritt saslt.
0,5 dl ljus sirap.
1 ägg.
4 dl rågsikt.
8-9 dl vetemjöl.
Gör så här.
Lägg grynen i en bunke.
Koka upp vattnet och slå över havregrynen och låt svälla några minuter.
tillsätt den kalla mjölken och kontrollera att temperaturen inte är högre än 37 grader.
Smula ner jästen och rör tills den löst upp sig, använder du torrjäst ska den blandas med mjölet.
Tillsätt salt, sirap, ägg, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Degen ska vara lite klibbig.
Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
Lägg en siliconbakduk i långpannan & tryck ut degen jämnt över hela pannan.
Pudra med vetemjöl och skär med hjälp av en degskrapa 20 delar.
Täck med duk och låt stå på varmt ställe i 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön.
Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader och baka ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.
1,5 dl rågflingor eller hvregryn.
3 dl vatten.
3 dl hel mjölk.
50 g jäst eller 12 g torrjäst.
2 tsk jodfritt saslt.
0,5 dl ljus sirap.
1 ägg.
4 dl rågsikt.
8-9 dl vetemjöl.
Gör så här.
Lägg grynen i en bunke.
Koka upp vattnet och slå över havregrynen och låt svälla några minuter.
tillsätt den kalla mjölken och kontrollera att temperaturen inte är högre än 37 grader.
Smula ner jästen och rör tills den löst upp sig, använder du torrjäst ska den blandas med mjölet.
Tillsätt salt, sirap, ägg, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Degen ska vara lite klibbig.
Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
Lägg en siliconbakduk i långpannan & tryck ut degen jämnt över hela pannan.
Pudra med vetemjöl och skär med hjälp av en degskrapa 20 delar.
Täck med duk och låt stå på varmt ställe i 30 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön.
Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader och baka ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.
Kommentarer
Skicka en kommentar