Saffransbullar
Det här behöver du.
40 st.
10 g saffransblandning.
2 dl strösocker.
50 g jäst.
5 dl mjölk (3%)- rumsvarmt.
175 g smör- rumsvarmt.
0,5 tsk salt.
13 – 14 dl vetemjöl- + lite mjöl till utbakning.
1 dl russin.
Pensling
1 st ägg
Nu sätter vi gång.
OM du inte redan har en saffransblandning så gör den.
10 g saffranstrådar.
45 g oraffinerat socker.
45 g konjak.
Rör ihop detta och häll det i en mindre glasburk och förslut med lock.
Blandningen är hållbar i flera år.
Lägg russin i konjak i några timmar.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffransblandningen i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, russin, salt och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk.
Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
Sätt ugnen på 225°C.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
Pensla bullarna med ägg.
Låt svalna på galler under bakduk.
40 st.
10 g saffransblandning.
2 dl strösocker.
50 g jäst.
5 dl mjölk (3%)- rumsvarmt.
175 g smör- rumsvarmt.
0,5 tsk salt.
13 – 14 dl vetemjöl- + lite mjöl till utbakning.
1 dl russin.
Pensling
1 st ägg
Nu sätter vi gång.
OM du inte redan har en saffransblandning så gör den.
10 g saffranstrådar.
45 g oraffinerat socker.
45 g konjak.
Rör ihop detta och häll det i en mindre glasburk och förslut med lock.
Blandningen är hållbar i flera år.
Lägg russin i konjak i några timmar.
Skär smöret i tärningar.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffransblandningen i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, russin, salt och mjöl.
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk.
Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.
Sätt ugnen på 225°C.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
Pensla bullarna med ägg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Kommentarer
Skicka en kommentar