Judisk kaffekaka

Kaka

100 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
¼ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
6 bittermandlar
6 sötmandlar
2½ dl gräddfil/yoghurt

Fyllning

2 msk smält smör
1½ dl muskovadosocker mörk
2 tsk kanel
2 msk vetemjöl
1½ dl hackade nötkärnor

Värm ugnen till 175º
Smöra och bröa en form.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i sänder och rör till en porös massa. Blanda samman de torra ingredienserna. Tillsätt växelvis mjölmassan och gräddfilen/yoghurten. Blanda väl men försiktigt.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen. Häll hälften av kaksmeten i formen och strö på hälften av fyllningen. Sedan kaksmet, fyllning och avsluta med kaksmet. Stick försiktigt med en kniv igenom alla lager men ej helt ner till botten, och dra kniven mitt i smeten så att kakan blir lite figurerad.
Grädda kakan på nedersta falsen i ca 60 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg