Mustig höstgryta.

Det här är en mustig gryta som kräver sin tid. Den bör småputtra i minst 4 timmar.

Det här behöver du.

4-6 portioner.

2 förpacningar bacon (à 140 g).
1 kg nötkött bringa eller, högrev eller annat nötkött med ben.
2 gula lökar.
3 schalottenlökar.
1 morot.
1 palsternacka.
3 vitlöksklyftor.
800 g krossade tomater.
0,5 l rött vin.
3 lagerblad.
0,5 dl kalvfond.
2 msk fond (fond du chef vegetabilisk).
3 dl vatten.
5 msk tomatpuré.
2 msk soja.
2 msk smör.
timjankvist.
2 nävar trattkantareller.
salt.
peppar.

Å så här gör du.

Gör så här.

Bryn nötköttet i en gjutjärnspanna.
Stek baconet i mindre bitar i en större gryta.
Lägg till mellanstora bitar gul lök och schalottenlök som är delad på hälften när baconet börjar bli färdigstekt.
Tillsätt vitlöken.
Späd med de krossade tomaterna och tillsätt därefter rödvinet.
Fortsätt med vatten, kalvfond och den vegetariska fonden.
Lägg i tomatpuré, soja och nötköttet.
Lägg i lagerblad och löva av 5-6 timjanstänger och lägg i bladen.
Salta och peppra.
Låt bubbla länge på låg värme utan lock.
1 timme innan grytan är färdig lägger du i slantade moroten, palsternackan, och trattkantarellerna.

Servera grytan med gele, sallad, brytbröd. Koktpotatis eller potatispuré

Kommentarer

Populära inlägg