Lamm samosa , Keema samosa

Små delikata indiska samosas fyllda med lammfärs.

Degen.

450 g vetemjöl.
1 tsk salt.
175 g smör.
150 ml vatten.

Fyllning.

1 msk smör.
1 liten gul lök.
1 tsk ljus spiskummingrön.
225 g lammfärs.
1 grön chili.
1 tsk salt.
100 g gröna ärtor.
Svartpeppar.
1 tsk garam masala.
1 tsk mald koriander.
1 tsk mald spiskummin.
1/2 tsk bockhornsklöver.
Hackad färsk koriander.

Börja med att göra degen.
När jag gör degen lägger jag i mjöl, smör och salt i en matberedare och kör tills det blir en grynig massa, därefter häller jag i vattnet lite i taget tills det har bildats en fast deg.
Låt degen vila övertäckt i ca 15 minuter.
Under tiden gör du fyllningen.
Skala ocg finhacka löken.
hetta upp smör i en panna och tillsätt löken och spiskummin låt detta svettas i några minuter.
Lägg i lammfärs, chili, salt, och resterande kryddor.
Sänk värmen och låt det småsteka i ca 10 minuter.
Rör i gröna ärtor oc låt det steka i ytterligare några minuter.
Ta av pannan från värmen och tillsätt peppar och koriander, låt fyllningen svalna.
Dela degen i 12 lika stora bollar.
Kavla ut bollarna till ca 18 cm i diameter och dela dem på mitten, jag använder mig utav en degskrapa.
Kägg en fuktig duk över de andra rundlarna medans du fyller den första.
Pensla lite äggvita på kanterna.
Lägg en till två matskedar fyllning i mitten av den halva cirkeln, för över ena kanten snett ned mot bottenkanten och gör likadant på den andra så att det bildas en trekant.
Nyp ihop kanterna på samosan.
Fortsätt så tills alla är gjorda.
Värm upp oljan i en tjockbottnad gryta till 180°
Lägg i fyra samosas åt gången och fritera dem gyllenbruna.
Lägg upp dem på hushållspapper så de kan rinna av.
De bör ätas varma med en valfri sås eller chutney.

Kommentarer

Populära inlägg