Tunna knäckebröd.

1 påse torrjäst (12 g) motsvarar 50 g färsk jäst. Bakar man med torrjäst ska degvätskan vara ca 50 grader. Bakar man med färsk jäst ska degvätskan vara 37 grader och inte mer, annars dör jästsvamparna. Färsk jäst ska även förvaras i kylen, medan torrjäst förvaras i rumstemperatur och har en längre hållbarhet. Torrjästen ska blandas ut i mjölet istället för i degvätskan.

12 g torrjäst
100 g smör.
550 g vatten.
2 tsk brödkryddor, jag blandar anis, fänkål och kummin.
2 msk socker.
2 tsk salt utan jod.
1 dl fiberhavregryn.
360 g siktat dinkelmjöl.
360 g grovmalet grahamsmjöl.
2 dl grovt rågmjöl.

Blanda torrjäst med mjölet i en degbunke.
Värm upp smöret i en kastrull och slå på vattnet och låt degvätskan bli 48°.
Häll degvätskan över jäst och mjöl.
Häll i havregryn,kryddor, socker, salt i bunken och arbeta degen i fem minuter och degen känns smidig.
Jäs degen under bakduk i 60 minuter.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den.
Värm ugnen till 250°.
Dela degen i tio delar och forma dem till bollar.
Låt jäsa 10-15 minuter.
Kavla ut bitarna till rektanglar, krusa dem med en kruskavel.
Skär ut fem gånger 15 cm långa bitar med hjälp av en sporre.
Placera dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla dem med ägg.
Strö över sesamfrön.

Tips på topping om du inte tycker om sesamfrön.
Vallmofrön.
Rosmarin.
Parmesanost.
Flingsalt.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 8 minuter och låt dem sedan kallna på galler.

Kommentarer

Populära inlägg