Små lussekatter med russin.

Jag använder mig av saffransblandning när jag bakar och i matlagningen. Den är gjord på saffran socker och konjak.

Lussekatter

50 g Jäst för söta degar.
150 g Rumsvarmt svenskt smör.
10 g Saffransblandning.
2 dl Strösocker.
5 dl Standardmjölk.
250g Naturell kvarg.
1/2 tsk Salt utan jod.
1 ägg.
1 1/2 dl russin.
2 msk Brandy.
Ca 960 g vetemjöl utan tillsatser tex från Saltå kvarn.
Ägggrädde till pensling.

Börja med att lägga russinen i brandy över natten.
Smula jästen i hushållsmaskinen.
Värm upp mjölken till 37°slå på lite degvätskan och rör ut jästen.
Slå sedan på med resten av vätskan.
Tillsätt saffransblandningen socker, kvarg salt ägg och russin.
Arbeta i nästan allt mjöl och låt maskinen gå 5 minuter.
Tillsätt nu det rumsvarma smöret och kör någon minut till.
Pudra över mjöl och lägg på en bakduk.
Jäs i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och arbeta in mjölet.
Dela degen i 60 lika stora bitar.(väg upp degen och dela vikten på 60 så får du ut vikt per katt).
Forma lussekatter och lägg dem på bakpapper på plåt.
Låt jäsa i 45 minuter och sätt nu på ugnen 225°
Pensla katterna med lättvispat ägg och grädde.
Grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över.

Kommentarer

Populära inlägg