Laxpate.

En riktigt god paté som passar årent om. Kom ihåg att alla ingredienser ska vara kylskåpskalla.

10 portioner.

500 g färsk benfri lax.
2 ägg.
4 dl vispgrädde 40%-
1-2 krukor dill.
1 tsk colmans senapspulver.
1,5 msk rödvinsvinäger.
1 tsk salt.
en nypa cayennepeppar.

Ta bort skinn och ben på laxen.
Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller mal den i köttkvarn.
Blanda i salt och ägg i matberedaren och kör till en jämn massa.
Lyft skålen av matberedaren och ställ in den i kylskåpet.
Sätt ugnen på 175°.
Klipp dillen mycket fint.
Rör ut senapen i vinägern.
Ta färsen ur kylskåpet och blanda med matberedarens hjälp i grädden lite i taget.
Till sist blandar du i dill, vinäger-senapsblandningen och kajennpeppar, krydda eventuellt med mer salt.
Häll över färsen i en ugnssäker form, lägg på lock eller täck med folie.
Sätt formen i vattenbad och låt alltsammans stå i ugnen 1 timme.
Låt formen svalna och sätt den sedan i kylskåpet.
Ta fram patén i god tid före servering så att den blir rumstempererad, då är den godast.

Kommentarer

Populära inlägg