Russinjäst

Jag tycker om att baka levain, det är så ruggigt gott och sedan är det ju en utmaning då det tar några dagar innan det blir klart. Det här är grunden dvs vildjäst eller russinjäst.

Russinjäst

500 g vatten
250 g russin
125 g socker
50 g honung

Häll vattnet och sockerarterna i en kastrull och låt det få ett snabbt uppkok så att sockret löser sig.
LÅt nu sockerlösningen stå och svalna.
Häll russinen i en stor burk, jag använder mig utav en 5l glasburk.
Slå på sockerlösningen över russinen och blada omkring en liten stund.
Låt burken stå något varmt och jäsa i 4-6 dagar, glöm inte bort att skaka burken en gång om dagen.
Det ska bubbla i burken och lukta starkt av alkohol, då är den färdig.
Sila av russinen som sedan slängs eller om hellre vill baka med dem så behåll dem.
Ta vara på själva russinspadet det är det som är jästen.
Den håller sig i flera månader i kylen.

Kommentarer

Populära inlägg