En 97 årig farmors lasagne från Toscana.

4-6 personer

1 sats Italiensk bolognese
Färska lasagneplattor
6 dl mjölk
3 msk smör
3 msk vetemjöl
Parmesanost

Sätt ugnen på 200 grader.
Tillaga eller värm upp köttfärssåsen.
Under tiden gör du béchamelsåsen.
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet.
Rör noga så att det blir en jämn smetliknande konsistens.
Tillsätt mjölken under omrörning.
Låt koka upp och koka i ca 4 - 5 minuter till dess att såsen tjocknat.
Riv sedan parmesan, ca 3 dl, men ha mer parmesanost till hands om det skulle behövas.
Ta fram en ugnsform och lägg en bottenskyla med béchamelsås i botten.
Detta göra att lasagneplattorna sätter sig. Lägg sedan ned ett lager med lasagneplattor så att hela botten täcks.
Sedan lägger du ett lager med béchamelsås och därefter ett lager med köttfärssåsen.
Strö riven parmesanost över.
Fortsätt så med ett lager i taget till det är dags att lägga det fjärde och sista lagret.
Ovanpå de sista lasagneplattorna lägger du bara béchamelsås och generöst med parmesan.
Sätt in i nedre delen av ugnen och låt gräddas i ungefär 30 minuter.
Lasagnen ska vara riktigt gyllenbrun när den är färdig.
När lasagnen är färdig så låter du med fördel den stå och vila i 10 minuter.
Då får du lättare snygga portionsbitar och lasagneplattorna håller ihop.
Till lasagnen föredrar jag en fräsch tomatsallad.

Kommentarer

Populära inlägg