Grillad lammstek med grekisk potatis

lammstek, ca 1 kg

Marinad

1 citron, rivet skal
1/2 chili, röd, strimlad
Några kvistar mynta
svartpeppar och salt
3 vitlöksklyftor

Grekisk potatis 1 kg småpotatis,gärna tunnskalig
20 st kalamataoliver
10 klyftor vitlök, delade
20 st steklökar, röda, skalade
6 st soltorkade tomater,skurna i bitar
1 dl olivolja
1.5 dl citronsaft
oregano
salt
svartpeppar
sesamfrö

Tillbehör

tzatziki
fetaost
citron(er), i klyftor

Gör så här 1. Lammsteken skall torrmarineras med strimlat citronskal, strimlad röd chili, pressad vitlök, hackad färsk mynta, svartpeppar och havssalt. Låt ligga ett par timmar. Låt ligga i rumstemperatur sista timmen.
2. Förbered och sätt igång grillen. Du vill ha en jämn och fin glöd. Tryck in köttermometern där det är som tjockast.
Lägg lammsteken på grillen och låt den nu ligga där och grilla tills temperaturen når 60°
Ta bort steken och låt den vila innan du skär upp den.
3. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med svarta grekiska oliver. Lägg också i delade vitlöksklyftor och hela och skalade små röda steklökar.lägg i torkade solmogna tomater, som skurits i lagom bitar. Häll över vanlig olivolja och citronsaft. Strö över oregano, salta och peppra.
5. Värm ugnen till 225°
Ställ formen i mitten av ugnen och baka av potatisen i 40 minuter.
6.Ta ut potatisen och strö sesamfrö och flingsal över dem.
Servera med citronklyftor, tzatziki och fetaost.

Kommentarer

Populära inlägg