uppochnedvänd plommonkaka.

Ca 8 portioner.

10-14 fasta plommon
3 hela stjärnanis

Karamell
1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker
2 tsk pressad citron

Smet
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl matlagningsyoghurt
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Skär plommonen i halvor och kärna ur dem
Täck botten med plommonen med snittytan nedåt
Lägg i stjärnanisen
Koka upp vatten strösocker och citronsaften i en gryta
Låt det småkoka tills den blir gyllenbrun
Häll karamellen över plommonen
Vispa smör och socker krämigt i en skål
Vispa kraftigt i äggen ett i sänder
Vänd i yoghurt
Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker i en mindre skål
Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten
Fördela smeten över plommonen
Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter
Ta ut kakan och låt den svalna något
Skär loss kanterna om det behövs
Lägg ett stort fat över kakan och vänd den uppochned
Ta bort stjärnanisen innan servering
Servera kakan ljummen med lite vaniljglass

Kommentarer

Populära inlägg