Rågkusar

Ingredienser till ca 20 st

Dag 1:
50 g rågsurdeg
200 g ljummet vatten
100 g grovt rågmjöl
50 g stenmalet vetemjöl av god kvalitet

Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt stå i en bunke med lock i rumstemperatur 1 dygn.

Dag 2:
500 g ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk japansk soya
600 g grovt rågmjöl helst utan tillsatsämnen
200 g stenmalet vetemjöl av god kvalitet

Rör ut fördegen men vattnet så att det löser sig ordentligt.
Tillsätt salt, soya och allt rågmjöl.
Tillsätt sen vetemjölet och blanda ordentligt för hand.
Det blir en riktigt kladdig deg!
Låt jäsa i rumstemperatur 3-4 timmar.
Låt degen jäsa minst en timme innan du ställer den i kylen.
Låt degen jäsa i kylen över natten.

Sätt ugnen på 230 grader.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
Väg upp degen och dela den på 20 delar i vikt.
Forma runda bröd ca 2 cm tjocka och 10 cm i diameter.
Vänd dem i grovt rågbröd.
Lägg dem på plåt.
Nagga och täck med handduk och låt jäsa en timma innan gräddning.

Grädda ca 13-15 minuter.
Låt svalna på galler.

Kommentarer

Populära inlägg