Godaste vörtbrödet.

Det här vörtbrödet är så mjukt, saftigt och gott till skinkan eller varför inte dopp i grytan

2 bröd

Fördeg.

1,5 dl julmust
10 g jäst
120 g grahamsmjöl

Botgöring

3,5 dl julmust
25 g jäst
1 dl vört (alt. reducera ner 4 dl porter och 1 dl julmust tills totalt 1 dl återstår)
2 msk honung
1 dl mörk brödsirap
110 g grovt rågmjöl
660-710 g vetemjöl special
2 tsk salt
1,5 tsk mald pomerans
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
2 krm mald kryddnejlika
ca 0,5 dl vetemjöl (till utbakning)
Mjölk och grädde eller kaffe och smör till pensling

1
FÖRDEG: Rör ut jästen i julmusten. Tillsätt grahamsmjölet och rör till en lös deg. Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur eller lite varmare (t.ex. i en avstängd ugn) i 4-6 timmar eller tills den jäser upp och blir pösig.
2
Värm julmusten till 37 grader. Blanda ut jästen. Tillsätt vört, (alternativt reduktionen av must och porter) samt honung, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara ca 2-3 dl).
3
Tillsätt fördeg och arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10-15 minuter i maskin på låg hastighet. Arbeta in lite mer av det sista mjölet om degen nu verkar alltför kladdig för att hanteras. Låt den vila i 15 minuter.
4
Tillsätt kryddor och salt och bearbeta degen 5-10 minuter till. Degen ska vara elastisk och ganska blank. Den kan vara ganska kladdig och seg. Låt den jäsa övertäckt till ca dubbel storlek (ca 1 timme)
5
Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få en spänning i degen.
6
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i minst ca 45 minuter
7
Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader (varmluft).
Häll några dl vatten i en ugnsfast form och oplacera den längst ned i ugnen och grädda i ca 35-40 minuter
Lägg ev. på folie om brödet blir för mörkt. Om du vill att ytan blir extra knaprig kan du öppna ugnsluckan ett par gånger de sista 15-20 min av gräddningen.
Pensla med mjölk blandat med grädde eller kaffe med någon matsked smör i.

Kommentarer

Populära inlägg