Karelska piroger
Det här receptet har jag fått av min extra mamma Vuokko.
Deg.
2 dl kallt vatten.
2 tsk salt.
3 dl fint rågmjöl.
2,5 dl rågsikt.
Fyllning.
2,5 dl grötris.
3 dl vatten.
1,5 tsk salt.
9 dl hel mjölk.
Blanda ihop degen tille n jämn deg.
Plasta in den om du inte bakar av den genast.
Koka fyllningen enligt påsens instruktioner.
Lägg degen på mjölat bord och dela degen till 24 lika stora bitar.
Rulla varje bit till en boll och platta till dem.
Kavla ut varje bit till en ocal platta.
lägg två msk fyllning på mitten av degplattorna.
bred ut den och spar ca 1,5 cm från kanten.
Vik in sidorna mot mitten och lämna ca 2 cm i mitten fria.
Doppa pekfingrarna i mjöl och tryck från mitten av kanten på pirogen och fortsätt trycka tills fingrarna möts upp och gör samma sak på den andra delen av pirogen.
Lägg pirogerna på e plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda pirogerna mitt i ugnen på 300 °C i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Smält smör i en kastriull och tillsätt lite mjölk.
Pensla pirogerna med mjölksmöret.
Lägg dem på ett fat och täck med en bakhandduk.
Ät dem gärna med äggsmör.
De går utmärkt att frysa dem.
Deg.
2 dl kallt vatten.
2 tsk salt.
3 dl fint rågmjöl.
2,5 dl rågsikt.
Fyllning.
2,5 dl grötris.
3 dl vatten.
1,5 tsk salt.
9 dl hel mjölk.
Blanda ihop degen tille n jämn deg.
Plasta in den om du inte bakar av den genast.
Koka fyllningen enligt påsens instruktioner.
Lägg degen på mjölat bord och dela degen till 24 lika stora bitar.
Rulla varje bit till en boll och platta till dem.
Kavla ut varje bit till en ocal platta.
lägg två msk fyllning på mitten av degplattorna.
bred ut den och spar ca 1,5 cm från kanten.
Vik in sidorna mot mitten och lämna ca 2 cm i mitten fria.
Doppa pekfingrarna i mjöl och tryck från mitten av kanten på pirogen och fortsätt trycka tills fingrarna möts upp och gör samma sak på den andra delen av pirogen.
Lägg pirogerna på e plåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda pirogerna mitt i ugnen på 300 °C i 15 minuter eller tills de är gyllenbruna.
Smält smör i en kastriull och tillsätt lite mjölk.
Pensla pirogerna med mjölksmöret.
Lägg dem på ett fat och täck med en bakhandduk.
Ät dem gärna med äggsmör.
De går utmärkt att frysa dem.
Kommentarer
Skicka en kommentar