Janssons frestelse (Mannerströms)

Några tips innan du sätter igång.

Köp riktig ansjovis ABBAS är riktigt fin och gjord av skarpsill.
Använd riktig grädde alltså 40%.
Låt gärna ansjovisen stå i rumstemperatur över natten, då kommer smakerna fram bättre.
Använd dig av en orökt kaviar gärna Ejderns smörgåskaviar och tomatpuré det blir lite extra fyllig smak.

2 burkar Ansjovis med spad.
1 kg fast potatis.
0,5 liter vispgrädde.
2 gula lökar.
1 matsked orökt kaviar.
1 matsked tomatpuré.
100 gram smör.
0,5 dl ströbröd.
Salt.
Vitpeppar.

Börja med att sätt ugnen på 175°.
Skala och skiva löken tunnt.
Bryn löken med smör i en panna utan att den tar färg.
Skala och strimla potatisen.
Undvik att tvätta potatisen för du vill ha med all stärkelse i din jansson.
Smöra en ungsfast form.
Lägg ett lager potatis i botten.
Lägg lite lök över potatisen.
Lägg rikligt med ansjovis över löken.
Förtsätt med ett lager potatis, lök och ansjovis.
Lägg nu på ett sista lager potatis.
Lägg nu ett rutmönster av ansjovisen ovanpå potatisen.
Salta och peppra.
Blanda grädde med kaviar och tomatpurén och slå det över din jansson.
Strö över ströbröd.
Grädda din jansson mitt i ugnen tills den är gyllenbrun ca 40 minuter.
Låt den svalna något innan du hugger in.

Kommentarer

Populära inlägg