Limpor med havregryn

3 stora limpor

190˚C i 30 minuter i varmluftsugn 1,5 pkt jäst
1,5 l kallt vatten
2-3 ägg
4 tsk salt
6 msk olja
9 dl havregryn
3 dl kruskakli
27dl vetemjöl

Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och ägg, havregryn och kruskakli.
Rör om och låt svälla i ca 15 min.
Tillsätt vetemjölet, men spara lite till utbakningen.
Arbeta degen ca 5 min. i maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 tim.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig.
Dela degen i 3-4 delar, forma till limpor och lägg i formar med bakplåtspapper i botten.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Skåra brödet med vass kniv.
Grädda i nedre delen av ugnen.
225 ˚C ca 40 minuter
Ta brödet ur formarna och låt brödet kallna långsamt under bakduk och skär inte i det förrän det svalnat helt.

Kommentarer

Populära inlägg