Vitt levain

2 bröd

525 g vatten
1/2 levain (ca 500 g)
750 g vetemjöl special
15 g salt

Moment Bearbetning: 15 minuter Jäsning 1: 3 timmar Jäsning 2: 1 timme Gräddning: 5 min i 275 grader, 40 min i 200 grader Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen för hand tills du får en honogen deg. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare någon minut.
Lägg degen i en 6-liters lätt inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i 3 timmar.
Vik ihop degen 1 gång i timmen genom att med oljade fingrar lyfta ena halvan och dra den över den andra.
För syrligare bröd, låt degen jäsa i kyl över natten efter vikningen.
Dela degen i två delar och vik försiktigt ihop dem till bröd utan att knåda.
Lägg varje bröd i en rikligt mjölad jäskorg med skarven nedåt, eller lägg brödet på en utklippt teflonduk som passar gjutjärnsgrytan.
Låt jäsa i 60 minuter till dubbel storlek.
Värm ugnen till 275 grader med en baksten eller en gjutjärnsgryta med lock.
Vänd försiktigt ut bröden på den varma stenen eller grytan och sätt in den i ugnen.
Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
Grädda bröden ytterligare 40 minuter tills de fått en fin färg och stark skorpa.
Ställ dem på galler och spruta lite vatten över dem så att de krackelerar fint.

Kommentarer

Populära inlägg