Mamma Chef Levain
Mamma.
20 g vatten
40 g russinjäst (Obs! Endast vätskan!)
60 g vetemjöl special
Gör en "mamma" genom att värma vatten till fingervarmt och blanda med russinjäst och vetemjöl.
Arbeta degen i 5 minuter.
Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt jäsa på varm plats över natten.
Den ska lukta gott och ha antydan till bubblor när den är klar.
Chef.
120 g mamma
30 g vatten
30 g vetemjöl special
Gör en "chef" genom att tillsätta, fingervarmt vatten och vetemjöl till mamman och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
Lägg tillbaka degen i plastlådan och låt jäsa på varm plats till kvällen.
Den ska nu ha tydliga bubblor.
Levain.
180 g chef
350 g vatten
525 g vetemjöl special
Levain Gör slutligen levain genom att blanda chef, fingervarmt vatten och vetemjöl och arbeta degen i 5 minuter.
Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt jäsa på varm plats över natten.
Den ska ha fördubblat sin storlek för att ha jäskraft, annars behöver du tillsätta jäst när du bakar med den.
20 g vatten
40 g russinjäst (Obs! Endast vätskan!)
60 g vetemjöl special
Gör en "mamma" genom att värma vatten till fingervarmt och blanda med russinjäst och vetemjöl.
Arbeta degen i 5 minuter.
Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt jäsa på varm plats över natten.
Den ska lukta gott och ha antydan till bubblor när den är klar.
Chef.
120 g mamma
30 g vatten
30 g vetemjöl special
Gör en "chef" genom att tillsätta, fingervarmt vatten och vetemjöl till mamman och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
Lägg tillbaka degen i plastlådan och låt jäsa på varm plats till kvällen.
Den ska nu ha tydliga bubblor.
Levain.
180 g chef
350 g vatten
525 g vetemjöl special
Levain Gör slutligen levain genom att blanda chef, fingervarmt vatten och vetemjöl och arbeta degen i 5 minuter.
Lägg degen i en lätt oljad plastlåda med lock och låt jäsa på varm plats över natten.
Den ska ha fördubblat sin storlek för att ha jäskraft, annars behöver du tillsätta jäst när du bakar med den.
Kommentarer
Skicka en kommentar