Het chilisås.

15-20 medium Habaneros
1/2 kopp vitvinsvinäger
4 tsk Oliv Olja
4 tsk socker
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk Salt

Välj frukter som är hela och inte skadade.
Skölj dem under kallt vatten.
Ta bort stjälkarna och kasta dem, dela frukten i grövre bitar. Tips. Använd handskar när du hanterar chili.
Ta fram en medelstor kastrull, hetta upp oljan på låg värme.
Lägg i chilifrukterna och sätt på locket.
Koka tiolls frukterna är mjuka ca 8 minuter.

Jag rekommenderar att använda skyddsglasögon och ansiktsmask när du kokar stark chili som habanero eller starkare chili då de utsöndrar kapsaicin i luften.
Det irriterar luftlören framförallt, ha gärna fönstret öppet under kokning.
Tillsätt vitlöken och puttra ytterligare 2 minuter.
Tillsätt vinäger socker och salt och låt sjuda i ca 10 minuter.
Stäng av spisen och låt massan svalna i ca 10 minuter.
Häll massan i en mixer eller mixa med en stavmixer tills den är slät.
Är såsen för tjocka kan du tillsätta lite vinäger en tsk i taget till önskad konsistens.
Häll såsen i små flaskor och förvara dem svalt.
Hållbar ca 3 månader i kylen.

Kommentarer

Populära inlägg