Domoda Gambiansk jordnötsgryta

4-6 PORTIONER

En traditionell gryta från Gambia som är älskad av både lokalbefolkning och turister.

Ingredienser
1 butternutpumpa
500 gram kyckling
300 gram jordnötssmör (osötad och slät)
3 stora röda tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 Hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
1-2 chilifrukter
Olja till stekning
Salt & svartpeppar
Bulgur till servering

Gör så här.
Skär kycklingen i bitar.
Finhacka vitlök och skär lök och tomat i kuber.
Skala pumpan med en grönsaksskalare, gröp ur kärnorna och skär i kuber.
Värm upp olja i en stor kastrull och bryn löken.
Häll i vitlök och tomater och stek några minuter.
Tillsätt tomatpuré, chili och jordnötssmör. Blanda samman.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter under lock. Rör om med jämna mellanrum.
Häll i pumpan och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Skär kycklingen i bitar och häll i grytan. Låt stå och puttra i cirka 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera antingen ångkokt ris eller varför inte bulgur och en grönsallad.

Kommentarer

Populära inlägg