Domoda Gambiansk jordnötsgryta
4-6 PORTIONER
En traditionell gryta från Gambia som är älskad av både lokalbefolkning och turister.
Ingredienser
1 butternutpumpa
500 gram kyckling
300 gram jordnötssmör (osötad och slät)
3 stora röda tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 Hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
1-2 chilifrukter
Olja till stekning
Salt & svartpeppar
Bulgur till servering
Gör så här.
Skär kycklingen i bitar.
Finhacka vitlök och skär lök och tomat i kuber.
Skala pumpan med en grönsaksskalare, gröp ur kärnorna och skär i kuber.
Värm upp olja i en stor kastrull och bryn löken.
Häll i vitlök och tomater och stek några minuter.
Tillsätt tomatpuré, chili och jordnötssmör. Blanda samman.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter under lock. Rör om med jämna mellanrum.
Häll i pumpan och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Skär kycklingen i bitar och häll i grytan. Låt stå och puttra i cirka 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera antingen ångkokt ris eller varför inte bulgur och en grönsallad.
En traditionell gryta från Gambia som är älskad av både lokalbefolkning och turister.
Ingredienser
1 butternutpumpa
500 gram kyckling
300 gram jordnötssmör (osötad och slät)
3 stora röda tomater
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 Hönsbuljongtärningar
7 dl vatten
1-2 chilifrukter
Olja till stekning
Salt & svartpeppar
Bulgur till servering
Gör så här.
Skär kycklingen i bitar.
Finhacka vitlök och skär lök och tomat i kuber.
Skala pumpan med en grönsaksskalare, gröp ur kärnorna och skär i kuber.
Värm upp olja i en stor kastrull och bryn löken.
Häll i vitlök och tomater och stek några minuter.
Tillsätt tomatpuré, chili och jordnötssmör. Blanda samman.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter under lock. Rör om med jämna mellanrum.
Häll i pumpan och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Skär kycklingen i bitar och häll i grytan. Låt stå och puttra i cirka 30 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera antingen ångkokt ris eller varför inte bulgur och en grönsallad.
Kommentarer
Skicka en kommentar