Äppelpaj på smuldeg med flingsalt

Ingredienser

6 portioner

ca 800 g äpplen
1 tsk mald kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt

Smuldeg

125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1/2 - 1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225°C.

Skär smöret i bitar.
Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt, ta lite i taget av flingsaltet och smaka av degen allt eftersom så att sältan blir lagom.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter.
Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den är gyllenbrun.

Servera pajen ljummen på klassiskt vis med vanoljsås eller varför inte med vaniljglass.

Kommentarer

Populära inlägg