Chana masala (Indisk kikärtstcurry)

Börja med att blötlägga kikärtorna över natten.
Skölj av kikärtorna efter 10-12 timmar och lägg dem i en stor kastrull, fyll på med vatten så det täcker.
Tillsätt några lagerblad och en nypa timjan. Låt koka tills de är nästan genomkokta., skölj av dem.

1 dl hackad gul lök.
1/2 dl hackad ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk mald kryddnejlika
1-2 bitar hel kanel
1 lagerblad
2 tsk garam masala
1 msk gurkmeja
2 dl passerade tomater
1 tsk chilipulver
800 g krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
600 g kikärtor
en näve färsk koriander

Skala lök, vitlök och ingefära. Hacka dem fint.
Värm ett stort kärl gärna en gjutjärnsgryta och tillsätt några skedar ghee
Fräs upp spiskummin, korianer kanel och kryddnejlikor snabbt.
Tillsätt den hackade löken och ingefäran, låt det fräsa ihop någon minut.
Lägg i lagerblad och garam masala.
Häll i passerade tomater och rör om. Lägg på locket och låt småputtra i ca 10 minuter.
Sätt till de krossade tomaterna och gurkmejan samt chilipulver rör om och sätt på locket, låt det småputtra i ca 15 minuter.
Under tiden rör du ihop gurkraitan

Gurkraita
1/2 gurka skalad och urgröpt ur mitten och tärnad
1 pressad limefrukt
1 tsk salt
4 dl yoghurt (jag använder mig utav den laktosfria turkiska)
En näve myntablad hackade

Tillsätt nu kikärtorna tills de blir varma samt salta av genom att smaka dig fram
Strö klippt koriander över chanan.
Serveras med kokt ris, bulgur, quinoa samt en grönsallad.

Kommentarer

Populära inlägg