Vegetarisk lasagne med linser och spenat

En rik och mättande vegetarisk lasagne.

du behöver följande.

Lasagne:
9 lasagneplattor.
200 g röda eller bruna linser, sköljda och avrunna.
200 g färsk spenat, grovt hackad.
1 lök, finhackad.
2 vitlöksklyftor, finhackade.
1 burk krossade tomater (400 g).
2 dl grädde.
1 dl vatten.
1 tsk salt.
1 krm vitpeppar.
1 tsk oregano.
1 tsk basilika.
2 msk olivolja.
150 g riven ost (t.ex. mozzarella eller cheddar).
Färsk basilika för garnering.

béchamelsås:
2 msk smör.
2 msk vetemjöl.
2 dl mjölk.
1 krm muskotnöt.
Salt och peppar.

Gör så. här.

Förbered lasagnen:
Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen tills de är mjuka. Sila av och ställ åt sidan.
Värm upp olivoljan i en stor stekpanna över medelvärme.
Stek löken och vitlöken tills de är mjuka, ca 3-4 minuter.
Lägg i spenaten och låt den falla samman i några minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, salt, vitpeppar, oregano och basilika. Låt blandningen sjuda i ca 10 minuter.
Blanda i de kokta linserna.

Förbered béchamelsåsen:
Smält smöret i en kastrull över medelvärme.
Tillsätt vetemjölet och låt det steka i 1-2 minuter.
Häll i mjölken lite i taget och vispa tills du får en slät sås.
Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

Montera lasagnen:
Sätt ugnen på 180°C.
Börja med att lägga ett lager lasagneplattor i botten på en ugnsfast form.
Fördel lins- och spenatblandningen över plattorna.
Häll över en tredjedel av béchamelsåsen.
Upprepa med ytterligare ett lager lasagneplattor, linsblandning och béchamelsås.
Avsluta med ett lager lasagneplattor och häll över resten av béchamelsåsen.
Strö över den rivna osten.
Gratinera lasagnen i ugnen i ca 25-30 minuter tills toppen är gyllene och bubblande.
Ta ut lasagnen från ugnen och låt den svalna några minuter innan du serverar.
Garnera med färsk basilika.
Servera lasagnen med en sallad eller ångade grönsaker och knaprigt bröd.

Kommentarer

Populära inlägg