Mexikansk böngryta med chili.

Det här är en fantastiskt god vegetarisk gryta. Du kan välja om du vill använda dig av torkade eller färdigkokta bönor. Om duväjer torkade bönor ska dessa blötläggas i kallt vatten över natten ca 8 timmar var för sig.

Du behöver följande.

140 g torkade svarta bönor / 230 g färdigkokta.
140 g torkade borlottibönor / 230 g färdigkokta.
140 g torkade kidneybönor / 230 g färdigkokta.
2 msk olivolja.
1 stor gul lök fint hackad.
2 röda paprikor tärnade.
2-4 vitlöksklyftor fint hackade.
1 tsk stött hel spiskummin.
1 tsk stött korianderfrön.
1 tsk oregano.
1-2 tsk chilipulver.
3 msk tomatpuré.
800 g krossade tomater.
1 tsk socker valfritt.
1 tsk salt.
6 dl grönsaksbuljong / 4 dl grönsaksbuljong till färdigkokta bönor.
3 msk färsk hackad koriander.

Börja med bönorna.
Slå av vattnet och lägg bönorna separat i vardera kastrull och slå på kallt vatten.
Koka upp bönorna i ca 10 minuter för att sedan sjuda i ca 40 minuter eller tills de är nästan genomkokta.
Häll av och skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av.
Hetta upp en gryta med olja.
Fräs lök och paprika i ca fem minuter utan att det tar färg, rör om ofta.
Tillsätt vitlök, spiskummin och korianderfrön och fräs i ca 30 sekunder.
Tillsätt chili, tomatpurén och låt det fräsa någon minut under omrörning.
Rör ned krossade tomater, socker, salt, bönor och buljong.
Låt det få ett uppkok innan du sänker värmen.
Låt det nu sjuda under lock i ca 45 minuter för de torkade bönorna / 25 minuter för de blötlagda.
Rör om lite då och då.
Innan servering klipper du färsk koriander över grytan.
Servera grytan i skålar tillsammans med en skiva bröd och lite gräddfil.

Kommentarer

Populära inlägg