Potatis och svamppaj med västerbottenost.

4-6 portioner.

Pajskal.

1,5 kg fast kokt potatis.
25 g smör.
20 g persilja hackad.
3-4 vitlöksklyftor rivna.
salt och peppar.

Fyllning.

1 gul lök hackad.
150 g skivade skogschampinjoner.
100 g babyspenat.
3 dl riven västerbottenost.
1 tsk salt.
1 tsk svartpeppar.
1 tsk chiliflakes.
saft av 1/2 citron.
3 ägg.
400 g keso.
2 dl créme fraiche.
2-3 msk rapsolja till stekning.
1 msk smör till stekning.

Då kör vi.

Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk ca 20 minuter.
Häll av vattnet och låt potatisen kallna, detta kan du göra en dag innan.
Värm ugnen till 200°C.
Smöra en springform och tryck ut potatisen i botten och kanterna, enklast är att använda ett glas.
Blanda smält smör med persilja och riven vitlök, salt och peppar och pensla potatisskalet.
Förgrädda skalet i 20 minuter.

Fyllning.
Skala och hacka löken.
Skiva svampen.
Stek svampen i en torr panna tills vätskan är borta.
Tillsätt löken olja och smör och stek tills löken är mjuk.
Vänd ned spenaten saalta och peppra och ställ åt sidan för att svalna.
Blanda ihop ägg, keso, créme fraiche och hälften av osten i en stor skål.
Tillsätt lök och spenatblandningen i skålen, pressa i citronjuice och rör i chiliflakes och rör om.
Häll fyllninhen i pajskalet och toppa med resterande osten.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-35 minuter, ytan ska ha engyllene färg.
Låt pajen vila ca 10 minuter innan du skär upp den.

Kommentarer

Populära inlägg