Kvitten & kanelost med chili (dulce de membrillo)
Denna spanska membrillo gifter sig riktigt fint med Manchego, fårmjölkssot.
Det här behöver du.
2 kg kvitten, sköljda, skalade, urkärnade och delade i mindre bitar.
2 kanelstänger.
1 vaniljstång delad.
1 citron cest utan det vita.
3 msk citronjuice.
800 g socker. Lika delar socker som fruktmassan.
1 chili fint hackad. Du väljer själv hur stark du vill ha.
Nu gör du så här.
Koka kvitten, vaniljstång, kanelstänger, citroncest och vatten i en rymlig gryta.
Sätt på ett lock och sänk värmen tills det sjuder.
Låt det sjuda i ca 40 minuter.
Häll av vattnet och plocka upp vaniljstången och kanelstängerna.
Antingen kör du allt i en mixer/matberedare eller kör det i en äppelvagga.
Väg upp moset och ha lika mycket socker dvs 800g mos 800g socker.
Värm upp pureén.
Häll pureén i den rena grytan och tillsätt sockret och citronjuice, rör om så att det smälter.
Småkoka tills massan är rosa och har tjocknat.
Låt det nu koka i ca 60-90 minuter och massan är mörkrosa/orange.
Värm ugnen till 50°C.
Lägg bakplåtspapper i en form 20 x 20 cm bred ett tunnt lager smör på pappret.
Häll pastan i formen och jämna till ytan.
Ställ formen i ugnen i ca 60 minuter eller längre så den blir torr.
Ta ut formen och låt den kallna.
Servera den skuren med Manchego genom att bre ut den på osten.
Förvara membrillon inplastad i kylen.
Det här behöver du.
2 kg kvitten, sköljda, skalade, urkärnade och delade i mindre bitar.
2 kanelstänger.
1 vaniljstång delad.
1 citron cest utan det vita.
3 msk citronjuice.
800 g socker. Lika delar socker som fruktmassan.
1 chili fint hackad. Du väljer själv hur stark du vill ha.
Nu gör du så här.
Koka kvitten, vaniljstång, kanelstänger, citroncest och vatten i en rymlig gryta.
Sätt på ett lock och sänk värmen tills det sjuder.
Låt det sjuda i ca 40 minuter.
Häll av vattnet och plocka upp vaniljstången och kanelstängerna.
Antingen kör du allt i en mixer/matberedare eller kör det i en äppelvagga.
Väg upp moset och ha lika mycket socker dvs 800g mos 800g socker.
Värm upp pureén.
Häll pureén i den rena grytan och tillsätt sockret och citronjuice, rör om så att det smälter.
Småkoka tills massan är rosa och har tjocknat.
Låt det nu koka i ca 60-90 minuter och massan är mörkrosa/orange.
Värm ugnen till 50°C.
Lägg bakplåtspapper i en form 20 x 20 cm bred ett tunnt lager smör på pappret.
Häll pastan i formen och jämna till ytan.
Ställ formen i ugnen i ca 60 minuter eller längre så den blir torr.
Ta ut formen och låt den kallna.
Servera den skuren med Manchego genom att bre ut den på osten.
Förvara membrillon inplastad i kylen.
Kommentarer
Skicka en kommentar